Thursday 10 June 2010

Десет години - Проект „СлънцеЛуна” на Хоризонта!


Проект „СлънцеЛуна” е инициатива за развитие на Културния и Фестивален туризъм и има за цел да представя традиционната и съвременна култура като туристическа атракция, като с това подпомага развитието на уникални туристически обекти в България.

Шестте успешни издания на проекта са привлекли множество артисти, туристи и публика във вече добре развиващите се туристически забележителности – Триградското Ждрело, историческо-архитектурния резерват „Долен”и перлата на селския туризъм в Община Гоце Делчев - с. Делчево.


Проектът стартира през 2001г в Триград, където на второто му издание през 2002г, се събраха над 3000 души. Младото пътуващо поколение помни електронните концерти на Исихия, Корай Йором, Оле Лукое, Трансформейшън, невероятните изпълнения на Валя Балканска и Петър Янев, Мисако, Джеймс МакДоналд, Софи Тибо, Щони Кокудев, Талита Мак Кензи, Викторс Моб, Ники Дичев, Ричката и много други. Още се говори за божествените звук и визия, облели ждрелото на река Въча. От тогава, в Триград правят „Орфееви мистерии”, а СлънцеЛуна намери кратък прием в с.Долен – архитектурен резерват в Западни Родопи.

През 2006 г. в село Долен се състояха две издания на „Форум на свободната импровизация”, които привлякоха уникални артисти и публика, но в малък формат.

През 2008г в чест на най-дългия ден и празника на билките - ЕньовДен, в село Делчево бе организиран „Форум на традиционните и съвременни изкуства”, който бе посетен от артисти и туристи от над 12 държави.

Традицията бе продължена и на следващата година – 2009-та, с любопитното заглавие – „Фестивал на древните тайнства за Еньов ден”, който потопи медии, артисти и туристи в тайнствата на древни ритуали, съвременен арт и фолклорни изкуства. Кукери, нестинари, танцьори, певци, огньове, „диджеи” и снимачни екипи се вихреха заедно на хорото, а Изгрева бе почетен с ритуалната „Еньова Буля”. Шестото издание на проекта отбеляза връх в медийното отразяване и бе прието като уникално събитие в региона.
Делчево стана магическото село, в което проектът намери подкрепата на институциите и обществеността.

Предстои Седмото Издание, което отново ще бъде „Фестивал на Древните тайнства”, но с повече акцент върху Природата и хармонизацията ни с нея чрез тайнството на съвместния творчески процес и умението ни да импровизираме.

Приятели на СлънцеЛуна и Магическото село Делчево!
Тук ще ви разкажа малко повече за самата идея на програмата ни тази година, а в сайта на проекта можете да се запознаете с таблица по дни и часове. http://slunceluna.hit.bg

Център и Цел на Фестивала както знаете, е Изгревът на Слънцето в Най-Дългият Ден от Годината. Тогава се случва и най-голямото тайнство - Слънцето се къпе в росата и изворите и зарежда водните молекули с най-положителната си Енергия. Взирането в Слънчевия Диск в този пиков момент зарежда организма със сила. А когато всичко това е придружено от тайнството на молитва, ритъм, музика и танц, тоест - всеобщ творчески процес, то преживяването и резултатите са: Пречистване и Зареждане с Енергията на Добруването!

А Добруването е онова състояние, в което всички живи същества са щастливи и са в хармония по между си. Всички Древни Народи са имали отношение към този Момент. Прабългарите казвали, че „в нощта срещу Еньов Ден Звездите целуват тревите” и почитали Природата с празненства, Инките правели жертвоприношения, а Друидите го възпявали.

Идеята на нашия фестивал е да слеем митовете, легендите и преданията за този Ден в единен творчески акт и чрез умението си да импровизираме по темата, да излеем сърцата си в ефира, поемайки чистата Светлина. Няма думи, няма формули, няма правила. Има обща цел и ритуал. Ритуалът на свободното общочовешко изкуство, посветено на Светлината – вън и вътре. Подредени в няколко кръга, да сътворим Изгрева на Новия Свят. Свят на Хармония и Добруване. Залагайки идеята в мислите и вярата си, ние ще я предизвикаме и тя ще стане реалност. Опита ни от миналите фестивали показва, че този ритуал работи, че хората, които са присъствали, са подобрили състоянието си, че здравето им е цветущо и се усещат просветлени!
В природния цикъл има само няколко момента с такава сила! Нека бъдем заедно точно тогава, на подходящото място, с приятелите си! Кога, ако не на Еньов Ден! Кой, ако не ние! Къде, ако не на Пирин, с взор към Родопите! И когато Слънчо се подаде на Хоризонта, да му предложим себе си, изкуството си и молитвите си за един по-добър свят…

КРЪГОВЕТЕ НА ДОБРУВАНЕТО:
  1. Първи Кръг:"Каменно Светилище": Първото нещо, което стои неосъществено от миналата година е композицията от камъни: "Каменно светилище" или Храм на Слънцето на Еньовата поляна. Идеята е да направим с дружни усилия голяма каменна инсталация - подредени в кръг нарисувани със символи - 12 камъка /мини-стоунхендж/. Това място, ще отбелязва Изгревът на Слънцето през цялата година. Ще са ни нужни здрави и силни духом художници, затова разчитаме на Спартак, Дари и приятели! Със сигурност е тайнство да влезеш в такъв кръг, да се усамотиш и да си попееш! А на сутринта в неделя, ще поставим там фигурата на Еньовата Буля, направена от благоуханни треви и украсена с билки.
  2. Втори кръг: "Ритмите на 5-те Елемента" ще бъде впечатляващо упражнение, в което Мартин Иванов и дръмъри ще намерят ритъма на всеки елемент: въздух, вода, огън, земя и желязо. Тайнството на тези ритми ще отключи движението на всеки елемент по отделно и ще хармонизира вълните на външния свят, с вътрешния. Дръм Съркъла във вечерта преди партито пък, ще зареди атмосферата с адреналин, а Всички, които свирят на ударни, ще формират втория кръг на Изгрева.
  3. Трети кръг: „”. В този кръг ще влязат всички свирещи и пеещи импровизатори, за да излеят душите си в хармония от гласове и звук. За доброто начало на хепънинга, ще разчитаме на безспорните фаворити: „Оратница”, Люба, Дари, Спарки и приятели!
  4. Четвърти кръг: „Самодивски танци”. Това ще са Танцуващите Хора. Самодиви в бели премени, горски същества, змейове и духове, представители на природните стихии. Заловени за ръце, те ще танцуват най-древния от всички танци, хорото – символ на единството и братството. За подготовката на този танц, ще разчитаме на Мая Стоянова – вдъхновяваща бели-денс изпълнителка и на Петя Божинова – специалист в танцовия театър и контактната импровизация.
  5. Пети кръг: „Огнените танци”. Тук ще се образува петия, последен кръг от композицията. Всъщност, танцуващите с огън ще са на всякъде и наоколо. Символ на свободата и на индивидуалността, въртящите се огньове разбулват тайната и показват пътя на душите, устремени към светлината. За реализацията на този пърформанс сме поканили една от най-добрите групи в жанра: „Нария Инри Магария”. Те ще ни обогатят не само визуално, но и емоционално, със своите приказни костюми и невероятните си умения не само да си „играят с огъня”, но и да танцуват на кокили!
  6. Работилнички: В атмосферата на спокойствие и чист планински въздух, ще можете да се отдадете на правене на сувенири, медальони, цветя от вълна, фенери, лампи и циркови атрибути с водещите: Кольо, Стела, Лили, Пепи, Давид, Невена и приятели. Тайнството на сътворяването в самостоятелна медитация ще ви отърси от грижите и ще отвори дверите на потенциала ви да създавате красота.
  7. За изработката на булята от треви и билки, костюми от листа и клони, боди-арт и всичко необходимо за преобразяване на участниците в партито, ще разчитаме основно на „Диви Самодиви” и на вдъхновената от пътешествия Агнес. Освен рокля от листа, с тях можете да си изработите и чифт самодивски сандали, които пропускат утринната роса!
  8. „Здраве, жизненост и дълголетие от Природата”. Тук Георги Христов и 80 годишната Димитра ще ви демонстрират различни практики и техники за очистване на организма и хармонизиране с природата, чиято цел е жизненост и дълголетие. Преживяно, усетено и преминало през опита им, баба и внук ще се постараят да ви направят съпричастни към идеята за ново качество на живота ви.
  9. Утринни Практики. Йога-асани и дишане с Пракаш, Ци-Гун с Владимир, Паневритмия с Димитра и Смехо-Йогата на Петър ще ви направят усмихнати и щастливи през целия ден. Посрещнете слънцето, дишайте, движете се и се наслаждавайте на живота както никога до сега. Превърнете се във вятър, роса или цвете. Бъдете себе си и се смейте като дете. В простота, съвършенство и хармония. В полет.
  10. Авторските творби, Къщите от природни елементи, Филмите с характер и Изложбите ще обновят идеите ви и ще ви дарят с надежда. За всичко останало ще се погрижат Ресторант „Слънце Луна” и Хлябът, DJ Dharba&Frends, Darry&Frends, Trio “LAD”, фолклорните групи от региона, доброволците от Интеракт и ние! Бъдете с нас в „нощта на Мълчаната Вода”, опитайте вкусотиите, които ще намерите в шатрата клуб „СлънцеЛуна” и в „Шапковатъ Кръчмъ”, преливайте от радост с народните песни и танци, напълнете очите си с багрите на носиите и цветята по поляните, обичайте и бъдете обичани!
  11. Палаткови лагери ще има около селото и в местността „Ливадите” –на 30 мин. по еко-пътеката за Момини Кули. В къщите за гости все още има места за весели компании и мерклии. За вас ще работят всички кръчмички и магазинчета в селото, хотелите в Града, Огняново и Попови Ливади, а творенията на Планинската Природа, можете да разгледате и от гърба на кон или колело. Потопени в разгара на лятото!
Нека бъдем заедно в кръговете на Добруването!
До скоро и бъдете винаги Здрави и Добри!

„Митологичните образи, ритуални практики и философията на древните култури са животворен извор и пресечна точка в общуването на съвременните хора. Живото наследство, пренесено чрез фолклора и традициите е онова, което възпитава, гради и създава днешните идеали. Хората се обединяват на базата на приликите в културите и празниците си. Интерпретацията на живото наследство, неговото преосмисляне и актуализиране, ражда днешните и бъдещи форми на свободното общочовешко изкуство.”

Ваша Момера