Tuesday 5 January 2010

Нямаме нужда от БИО индулгенция

Индулгенция накратко е разписка за опрощаване на грехове. Издава се от Римокатолическата църква и удостоверява, че грешникът си е платил за сторените недоумици, а понякога дори "предплаща" за проявленията на несъвършената си човешка природа.

Времената се менят. Това е израз който всички сме чували не веднъж, един вид клише за което не се замисляме много. На скоро прочетох че имаме щастието да живеем във времето на края на света. Звучи малко крайно и плашещо накара ме да се замисля.

Повече от десет години пазарувам био / органик продукти от всякъде, наскоро или по-точно преди 2-3 г. започнах да го правя с леко гузна съвест, но странно все пак се чувствах като революционер и трябваше да запознавам хората с все по качествен начин на живот. Замислих се малко по-дълбоко и задухаха ветрове
и осъзнах какво не е ОК.

С еволюцията на западния начин на живот, технологичния прогрес и изместването на хората в големите мегаполиси, основното ни занимание стана правенето на пари и изконсумирането на тези пари. Стресът и темповете на живот достигнаха колосални висоти. И като отговор на цялото това бързане, необмислена и безумна консумация на всичко - забавления, вещи, храна, се появи общество което е обединено от идеята за естественост и промяна към качествен живот. То започна да набира сила преди 10-15 г. . А с драстичните промени на климата които настъпиха през последните 5 г. на планетата от алтернативно общество тази вълна вече е масова, все по-често дори ежедневно се говори за екология, опазване на планета, био, еко, органик. Като основно и много често се замисляме какво консумираме, как, от къде идва и кой го е произвел. Био органичните и фейр трайд продукти се появиха като алтернатива и спасение от некачествените и вредните храни, където не е ясен състава им, химията и всички пестициди и Е-та които са вложени в него, за да може крупния капиталист да изкара още и още пари. Ето ги най-накрая чистите качествени продукти. УРА ... НО, има едно голямо НО особено за нас тук в България. Където местното производство и земеделие са в критично положение. Около 50% от плодородната Българска земя, която ражда качествени и вкусни плодове и зеленчуци е необработваема от години. Ако влезем в един Био магазин с елитните и доста скъпи продукти обърнете внимание колко от тях са местно производство - около 5 - 10 % макс. Повечето био-органик продукти са дошли от Холандия, Австрия, Италия, Бразил, Южна Америка, а суровините за направата на тези качествени добре опаковани продукти от къде е? Колко километри са пропътували, за да се озоват добре подредени в хубавите, лъскави магазини, органик киноата, оризът, лещата, спагетите. Заплащайки високите цени не заплащаме ли и за гузната си съвест. Видите ли ние обичаме природата и земята, не им вредим и консумираме само органик продукти. А замисляме ли се дори и за момент за нашия Български земеделец на когото изкупуват пшеницата за 0.15 лв / кг. ??!! (цената на пшеницата 2008 средна България) какъв е неговия стимул той да произвежда другата година чист и качествен продукт. А ние отиваме и пазаруваме Южно Американска ораганик киноа за около 8 лв / кг. е да нали е био. Странен, омагьосан и порочен кръг на консуматорското ни общество. Същото е положението и с ориз от Италия (сравинтелно по-близо но пак далеч) и боб от Китай. Не е ли по-добре за нас а и за всеки да консумира храна която расте и се отглежда на неговата географска ширина. Местно и Локално не са ли те най-добри за нашето здраве. Да така е. Но докато търговците са доминиращите и просто дигат телефона и поръчват от другия край на света “скъпите и качествени” продукти, а ние ги купуваме с изкривеното съзнание че сме от добрите, положението няма да се промени.

За да те сертифицират и да сложиш на продукта си мечтания етикет Био трябват доста пари, а колко от Българските земеделци имат тези хиляди лева? Не е ли обратното ако желаеш да правиш нещо по-не комерсиално и етично, чисто спрямо природата и хората, да дойде организация и на тебе да ти даде пари за това?
Дали отново не подкрепяме турбо - капитализма с Био тренда, от който най-печеливши са търговците а не земеделците.

Да нека да има още и още био продукти но най-вече био Български производители. Преди Био етикета стои Локалното, местно производство. За да се оправи световната икономика и всички да са добре е нужно храната да е локална !

Нека не само 3 % от населението се храни качествено а 103. Да искаме и изискаме от търговците Български и локални продукти, да бъдем фактор в потребителската верига а не просто заспал консуматор който лесно може да бъде манипулиран с етикети и сертификати.

Затова когато купуваш продукт на който има Био все пак знай, че това е просто етикет или индулгенция.