Saturday 19 December 2009

Коледен хляб като Слънце



Нашите прадеди,както повечето земеделски народи, са разбирали света като поредица от затворени цикли, чиито етапи са очаквани и повторяеми: пролет, лято, есен, зима...пролет. Казано иначе- те са се взирали внимателно в движението на слънцето и са напасвали живота си към небесната карта.

Хлябна магия за благо слънце

За берекет се принася безкръвна жертва-хляб.

В обредния хляб не трябва да има мляко, яйца или масло. Замесва се със квас. Важно е да е бухнал, за да е " цял късметът". По правило на бъднишката трапеза всички храни трябва да набъбнат. Затова се слагат боб, жито, сарми с ориз или булгур, ошав.

Подготовката изпичане на обредните хлябове започва още през късно лято. Подир вършитба се избира най-едрото и чисто зърно. Смляното от него брашно се сее през три си­та, наречени във фолклора "коп­ри­не­ни". Во­да­та, с ко­я­то се за­мес­ва браш­но­то, се до­на­ся от мо­ма или мла­да бул­ка, оже­не­на през есен­та пре­ди Бъд­ни ве­чер, ко­я­то още не е раж­да­ла. Носи се в бял котел, в който са натопени билки и в пълно мълчание. Не трябва да се разлее нито капка- "че ще избяга берекетя". За да шупне квасът, водата трябва да е топла-сгрява се на жив огън, горящи въглени, от които не излиза дим.
Боговата пита се прави само от пшеница - "слънчова храна". Украсява се с пластики от тесто: символи на слънцето, на жизнения кръговрат и четирите посоки на света - кръст, кръг, зърно, рало, кола и др. Преди да се посегне към него хлябът се прекадява и се разчупва на кръст от най-възрастния мъж в семейството.


Хлябовете за коледарите са или плетеници, или краваи с дупка в средата. Коледарският "вит-превит" кравай се украсява с чимшир, здравец, бръшлян, орехи, стафиди и пара - за да се сбъднат наричнията им за берекет, здраве и добра слука.

Да повечераме

Вечерята е магичен ритуал. Трапезата на Бъдни вечер е обилна, а храните на нея постни и нечетен брой.Под кръглата,като слънце, софра се поставя слама - снагата на житото. Вечерята започва рано - за да узреят рано житата. По време на яденето не се става, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пилета. Само стопанинът може да става, но ходи приведен, за да се превиват класовете от зърно. Остатъкът от хляба се слага на високо, за да са високи житата.

Thursday 26 November 2009

На гости в Инке Тинке


Инке Тинке е хубаво място.
Атмосферата е блага, храната вкусна, виното пивко, люлката стабилна,полилеите бродирани, а огледалото голямо. Мястото е приказно за вечери за двама,за представяния на книги, за арт кръжоци за блага раздумка на залче хляб и чаша вино и за какво ли още не.
Когато си харесате си повод и компания, само се обадете на усмихнатите хора в Инке Тинке. Те ще се погрижат за всичко: да е чисто и подредено, чая да е пресен, кетърингът да е гурме, виното да е уханно и всички да са усмихнати, а за вас остава да бъдете безгрижно усмихнати домакини. Ролята е приятна, честно.

Wednesday 25 November 2009

"Да разцепим мрака отвътре" Balkan Scientist парти на 28 ноември


26 музиканти от различни поколения, етноси и стилове ще „разцепят мрака отвътре” на двете сцени в парти центъра на 4ти Километър.

На 28 ноември бг артисти от Global Vision Circle ще направят така, че традиционната култура на Балканите да оживее по нечуван и неочакван начин: Balkan Scientist.

Ще се случи и представяне на традиционни занаяти. Грънчарство - инсталация от шест грънчарски колела и работа с глина със съдействието на “Кесар”.

Хлебарство - замесване на истински черен хляб, точене на кори и приготвяне на вкусни хлебчета на пещ от майстор – хлебаря на вегетариански ресторант и хлебопекарна “Слънце – Луна”.

Винарство - дегустация на екологично чисти вина, произведени в района на Ивайловград от винарна Лайт Касъл (разливане на Rozalina - розово сухо вино с нежен, леко пикантен плодов нос и Trendafil - купажно вино от от три елитни сорта – Мерло, Каберне Совиньон и Сира, със сложен интензивен нос със зряла черна череша, сладко от сливи и горски плодове).

По време на партито ще настане вихрене по стена за рисуване - свободни импровизации и експерименти върху “белия лист”, с материали от “Слънчоглед”.

Накратко:

26 музиканти, 4 диджея, 3 зали - 28.11.2009 (събота) в Party Center 4KM!

Tuesday 17 November 2009

Радостни бисквити от Лимец и хляб от Спелта


От скоро в Слънце Луна започнахме да мелим и лимец и спелта. Тези са имената на най-древните пшеници които са много вкусни и ароматни. Праотецът е Лимецът.

Устойчиво пшенично растение с вид на татарин расте свободно и по Бългаските земи. Набито, здраво стъбло, гордо вирнати осили на класа. Лимецът е способен да вирее и плоди при всякакви условия. Ражда зърна "облечени" в твърда обвивка, която трябва да се излющи преди зърното да се смели. При вършитба стъблото не се начупва. Този сорт жито е познатo от древността. Наричано е „житото на фараоните”. Не дава богата на количество реколта, обаче храната приготвена от него засищата добре и е пълноценна и лековита.


Древният еднозърнест Лимец еволюира в емер - двузърнест лимец. Стеблата му са по високи и стройни и в една обвивка се оформят две зърна. Иначе и емерът вирее при всякакви условия и създава перфектна за човека храна.


След още няколко спонтанни хибриди между диви треви и Емер се ражда и Спелтата - хексаплоиден вид пшеница който пак е облечен с допълнителна люспа / обвивка. Самото зърно е по-едро но пък добивите пак са малки, среща се повече в западна Европа.


Днешно време се събуди популярноста на Спелтата поради здравата и структура и хранителни качества. За Лимец по-малко чуваме тъй като е по-стар и много не комерсиален.


У нас предците ни именоват и еднозърнестия и двузърнестия лимец "капладжа".

Лимец, Емер, Спелта - те са растения, които не се поддават на изкуствено торене и генни модификации. Изобщо. Поради тази причина са били заменени със сортове пшеници, които са способни да дадат по-висок добив.

Стига да искате да знаете повече за дивото жито на древността, можете да си вземетете книгата на Емил Елмазов от Билкария "Лимец". В книжката нещата са описани чисто и информацията е поднесена леко. Чете се приятно, а за сметка на това дава много полезна информация.

В Слъце Луна освен, че харесваме този им упорит отказ "да се цивилизоват", се дивим и се радваме на оздравителните и укрепващи свойства на лимеца. Те са известни още през 12ти век.
В Голяма книга на здравето, Монахинята Хилдегард от Бинген твърди:
На този който го яде той доставя здрава плът и здрава кръв и настроението му става весело, а душата радостна.
Вече печем и хляб и радостни бисквити от лимец. Стават много вкусни и имат оздравителни свойства.
Добре дошли да си похапваме и да се веселим, драги приятели
!

Monday 16 November 2009

Нова книга на Верджи

Текстове за качеството на живот, за повишаването на стандарта – вътре и извън нас и за куража на човека да върви напред.

След романа си «9 зайци», Виргиния Захариева – ни поднася събрани текстове върху културата на живеенето, писани през последните 9 години. Те предлагат психологически и джендър прочит на факти от реалността.

Виргиния Захариева е емблематична фигура за развитието на съвременната българска публицистика с характерния й стил, в който простотата на изказа служи на себепознанието и на баланса между материално и духовно.
Книгата излиза в два варианта – самия сборник с текстове и специално издание за ценители, придружено с аудио диск - амбиента «Къщата на Медуза». След невероятния успех на първия й амбиент проект «Български природни звуци», този път Виргиния Захариева ни завлича в подземието на римска цистерна в Истамбул. Записаните там звуци дават достатъчно място за въображението на четящия. Този диск не се слуша – направен е така, че да присъства дискретно до човека, който създава или просто има нужда от повече пространство.
«Милостта на малките огледала» е книга за творенето - в дизайна, в писането, пътуването, в правенето на дом, в изграждането на отношения, в задаването на въпроси към нас самите и към околните. Тя служи на насъщната потребност на човека от красота, себеусъвършенстване, истина и движение напред.
С други думи това са текстове, които съпътстват живеенето ни днес.

Friday 6 November 2009

Направи си квас - отгледай си живот



Какво е квас?

Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.

Как се прави квас?

Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.

Какво е захранване на квас?

На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.

Кога квасът е жив?

Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.

Как се съхранява квас?

Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.

Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.

Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.

Какво се прави с квас?

Много вкусни неща!

Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.

Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.

Wednesday 20 May 2009

Древни тайнства по Еньовден



Приятели на природата и Земята! Елате да сътворим заедно приказка от старо време, да слеем енергията си със слънцето, билките и земята, да съживим мелодиите, багрите и ритмите на нашата родна земя!
Oт 20 до 22 юни нашите приятели от еко общност "СлънцеЛуна" ще отпразнуват Еньовден с Фестивал на древните тайнства в село Делчево.
Присъединете се по начин, който отговаря най-много на вашата идея за участие в подобен празник на ритуалните практики и магически изкуства. Можете да участвате в арт-играта 'Гама', да се включите в програмата 'Открий приключението!', да пътувате във времето в невероятните къщи за гости в селото или да нощувате в палатковия лагер, в прегръдката на гората. Можете да се маскирате, да си наберете билки, да пеете, свирите или танцувате на 'свободната горска сцена' или 'на мегданя' да си купите, направите или размените уникален сувенир, да подарите каквото ви хрумне, да украсявате, почиствате или опазвате.
Ние ще се включим с храна за тялото и душата: нашият ръчно приготвен хляб Слънце Луна, и музиката на Ди Джей Дхарба.
Свържете се с домакините най-късно до 01 юни 2009г., за да организират перфектно вашето пребиваване и участие в празника.

Повече инфо на: http://slunceluna.hit.bg/
За контакти и записвания: mailto:%20momera@abv.bg, gsm: 0878 278 035



Monday 27 April 2009

Вечер на индийския танц

Слънце Луна и Дружество Веда ви канят да се потопите в културата на Индия и красотата на индийския танц с танцовия спектакъл на Раса Лила, грациозна изпълнителка, удостоена с титлата “Натя Шри” (тълкувател на танца). Класическият индийски стил Бхаратанатям е поезия в движение, ритуал и акт на преданост, който пренася публиката в друг свят. Очакваме ви на 29 април, сряда, от 18ч. в Дом на културата 'Средец'. Билети можете да вземете онлайн от www.eventim.bg или на входа.

Saturday 25 April 2009

Елате в Рила!

Нашите приятели от Житно зърно и Доброволци България ще отпразнуват световния ден за младежка активност на 9 май, събота, заедно с децата от началното училище в село Радуил. Всеки, който иска да прекара един хубав ден на открито, да свърши нещо полезно за природата и хората от Радуил, да сподели умения и да намери нови приятели, е добре дошъл. Програмата за деня включва: почистване на селото по екипи със седействието на RePack; екопътека с водачи от Национален Парк Рила; биоразнообразие и засаждане на растения с хора от екипа на ‘Житно зърно’; перкусионен уъркшоп с музикантите от СамБанда, уъркшоп за рециклирано изкуство с доброволци от Австрия и Швейцария.
‘Житно зърно’ е създател и организатор на еко-център в село Радуил, осован на принципите на екологичното строителство, възобновяемите източници на енергия и биоземеделието. За повече информация: http://grainofwheat.eu.
За всички има здравословни закуски и безплатни тениски, а в края на деня има томбола с награди. За участниците от София е осигурен безплатен транспорт до и от Радуил - малко живописно селце в подножието на Рила, община Самоков.
За контакти и записване: 0885 726921 Маги или ouraduil@dir.bg

Thursday 23 April 2009

Хайде на компоста!

Ако събирате боклука си разделно, сигурно сте забелязали, че съотношението неорганични към органични отпадъци е горе-долу 3:1, в полза на жълтата кофа. Но именно органичната една трета е най-ценната. Благодарение на компостирането органичните отпадъци се превръщат в най-хранителната почва, 100% чиста от химикали и ‘с доказан произход’. Ако искате да помогнете на баланса в природата, а нямате време да си направите собствен компост, дайте ни своя боклук! Ние ще се погрижим той да стигне до фермата за устойчиво развитие Тринога в село Желен, община Своге, където след 2-3 месеца ще се превърне в плодородна почва и ще нахрани едно дърво, един малинов храст, една зеленчукова градина или цветна леха. Ако желаете този компост да стигне и до вашето село, пишете ни на home@sunmoon.bg и ще се договорим.
Подходящи за компостиране са повечето кухненски и градински отпадъци (обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, клончета, листа). Можете да донесете органичните си отпадъци в новия ни ресторант „Слънце Луна” на ул. „Неразделни” 13, зад Римската стена, на служебния вход.
В Желен има много хора, които са избрали зеления начин на живот, и всички живеят като добри съседи. Едно интересно място е Artecolonia на Слав и Силвия, които по творчески начин рециклират всичко, и го превръщат в градежи или предмети на изкуството.

Полезни линкове:
http://www.ecocompost.bg/index.php?l=1
http://www.trinoga.org/b
g/
http://artecolonia.ucoz.org/

Sunday 12 April 2009

'Слънце Луна' на открито

От днес, 13 април, ‘Слънце Луна’ излиза на чист въздух! Ще ни намерите на празничния щанд пред Народния театър „Иван Вазов’, където участваме във Великденския базар на традиционните занаяти. Елате да видите как нашата каменна мелница превръща зърното в брашно, и да опитате вкусните ни ръчно приготвени хлябове, сладкиши и вегетариански специалитети. Ще ви научим да замесвате и изплитате традиционен Великденски козунак както нашите баби са го правили: с много любов и естествени съставки! Компания на базара ще ни правят майсторки на ръчно изписаните великденски яйца от различни краища на България, които също ще предават познанията си на любознателните; Задругата на майсторите на народните художествени занаяти и съмишленици. Базарът продължава до събота, 18 април, включително от 10 до 19 ч. и е организиран от Столична Община и Етнографския институт.
Слънце грее, месечина се смее, пролет зеленее!