Tuesday 17 November 2009

Радостни бисквити от Лимец и хляб от Спелта


От скоро в Слънце Луна започнахме да мелим и лимец и спелта. Тези са имената на най-древните пшеници които са много вкусни и ароматни. Праотецът е Лимецът.

Устойчиво пшенично растение с вид на татарин расте свободно и по Бългаските земи. Набито, здраво стъбло, гордо вирнати осили на класа. Лимецът е способен да вирее и плоди при всякакви условия. Ражда зърна "облечени" в твърда обвивка, която трябва да се излющи преди зърното да се смели. При вършитба стъблото не се начупва. Този сорт жито е познатo от древността. Наричано е „житото на фараоните”. Не дава богата на количество реколта, обаче храната приготвена от него засищата добре и е пълноценна и лековита.


Древният еднозърнест Лимец еволюира в емер - двузърнест лимец. Стеблата му са по високи и стройни и в една обвивка се оформят две зърна. Иначе и емерът вирее при всякакви условия и създава перфектна за човека храна.


След още няколко спонтанни хибриди между диви треви и Емер се ражда и Спелтата - хексаплоиден вид пшеница който пак е облечен с допълнителна люспа / обвивка. Самото зърно е по-едро но пък добивите пак са малки, среща се повече в западна Европа.


Днешно време се събуди популярноста на Спелтата поради здравата и структура и хранителни качества. За Лимец по-малко чуваме тъй като е по-стар и много не комерсиален.


У нас предците ни именоват и еднозърнестия и двузърнестия лимец "капладжа".

Лимец, Емер, Спелта - те са растения, които не се поддават на изкуствено торене и генни модификации. Изобщо. Поради тази причина са били заменени със сортове пшеници, които са способни да дадат по-висок добив.

Стига да искате да знаете повече за дивото жито на древността, можете да си вземетете книгата на Емил Елмазов от Билкария "Лимец". В книжката нещата са описани чисто и информацията е поднесена леко. Чете се приятно, а за сметка на това дава много полезна информация.

В Слъце Луна освен, че харесваме този им упорит отказ "да се цивилизоват", се дивим и се радваме на оздравителните и укрепващи свойства на лимеца. Те са известни още през 12ти век.
В Голяма книга на здравето, Монахинята Хилдегард от Бинген твърди:
На този който го яде той доставя здрава плът и здрава кръв и настроението му става весело, а душата радостна.
Вече печем и хляб и радостни бисквити от лимец. Стават много вкусни и имат оздравителни свойства.
Добре дошли да си похапваме и да се веселим, драги приятели
!

0 коментара:

Post a Comment