Thursday 26 November 2009

На гости в Инке Тинке


Инке Тинке е хубаво място.
Атмосферата е блага, храната вкусна, виното пивко, люлката стабилна,полилеите бродирани, а огледалото голямо. Мястото е приказно за вечери за двама,за представяния на книги, за арт кръжоци за блага раздумка на залче хляб и чаша вино и за какво ли още не.
Когато си харесате си повод и компания, само се обадете на усмихнатите хора в Инке Тинке. Те ще се погрижат за всичко: да е чисто и подредено, чая да е пресен, кетърингът да е гурме, виното да е уханно и всички да са усмихнати, а за вас остава да бъдете безгрижно усмихнати домакини. Ролята е приятна, честно.

Wednesday 25 November 2009

"Да разцепим мрака отвътре" Balkan Scientist парти на 28 ноември


26 музиканти от различни поколения, етноси и стилове ще „разцепят мрака отвътре” на двете сцени в парти центъра на 4ти Километър.

На 28 ноември бг артисти от Global Vision Circle ще направят така, че традиционната култура на Балканите да оживее по нечуван и неочакван начин: Balkan Scientist.

Ще се случи и представяне на традиционни занаяти. Грънчарство - инсталация от шест грънчарски колела и работа с глина със съдействието на “Кесар”.

Хлебарство - замесване на истински черен хляб, точене на кори и приготвяне на вкусни хлебчета на пещ от майстор – хлебаря на вегетариански ресторант и хлебопекарна “Слънце – Луна”.

Винарство - дегустация на екологично чисти вина, произведени в района на Ивайловград от винарна Лайт Касъл (разливане на Rozalina - розово сухо вино с нежен, леко пикантен плодов нос и Trendafil - купажно вино от от три елитни сорта – Мерло, Каберне Совиньон и Сира, със сложен интензивен нос със зряла черна череша, сладко от сливи и горски плодове).

По време на партито ще настане вихрене по стена за рисуване - свободни импровизации и експерименти върху “белия лист”, с материали от “Слънчоглед”.

Накратко:

26 музиканти, 4 диджея, 3 зали - 28.11.2009 (събота) в Party Center 4KM!

Tuesday 17 November 2009

Радостни бисквити от Лимец и хляб от Спелта


От скоро в Слънце Луна започнахме да мелим и лимец и спелта. Тези са имената на най-древните пшеници които са много вкусни и ароматни. Праотецът е Лимецът.

Устойчиво пшенично растение с вид на татарин расте свободно и по Бългаските земи. Набито, здраво стъбло, гордо вирнати осили на класа. Лимецът е способен да вирее и плоди при всякакви условия. Ражда зърна "облечени" в твърда обвивка, която трябва да се излющи преди зърното да се смели. При вършитба стъблото не се начупва. Този сорт жито е познатo от древността. Наричано е „житото на фараоните”. Не дава богата на количество реколта, обаче храната приготвена от него засищата добре и е пълноценна и лековита.


Древният еднозърнест Лимец еволюира в емер - двузърнест лимец. Стеблата му са по високи и стройни и в една обвивка се оформят две зърна. Иначе и емерът вирее при всякакви условия и създава перфектна за човека храна.


След още няколко спонтанни хибриди между диви треви и Емер се ражда и Спелтата - хексаплоиден вид пшеница който пак е облечен с допълнителна люспа / обвивка. Самото зърно е по-едро но пък добивите пак са малки, среща се повече в западна Европа.


Днешно време се събуди популярноста на Спелтата поради здравата и структура и хранителни качества. За Лимец по-малко чуваме тъй като е по-стар и много не комерсиален.


У нас предците ни именоват и еднозърнестия и двузърнестия лимец "капладжа".

Лимец, Емер, Спелта - те са растения, които не се поддават на изкуствено торене и генни модификации. Изобщо. Поради тази причина са били заменени със сортове пшеници, които са способни да дадат по-висок добив.

Стига да искате да знаете повече за дивото жито на древността, можете да си вземетете книгата на Емил Елмазов от Билкария "Лимец". В книжката нещата са описани чисто и информацията е поднесена леко. Чете се приятно, а за сметка на това дава много полезна информация.

В Слъце Луна освен, че харесваме този им упорит отказ "да се цивилизоват", се дивим и се радваме на оздравителните и укрепващи свойства на лимеца. Те са известни още през 12ти век.
В Голяма книга на здравето, Монахинята Хилдегард от Бинген твърди:
На този който го яде той доставя здрава плът и здрава кръв и настроението му става весело, а душата радостна.
Вече печем и хляб и радостни бисквити от лимец. Стават много вкусни и имат оздравителни свойства.
Добре дошли да си похапваме и да се веселим, драги приятели
!

Monday 16 November 2009

Нова книга на Верджи

Текстове за качеството на живот, за повишаването на стандарта – вътре и извън нас и за куража на човека да върви напред.

След романа си «9 зайци», Виргиния Захариева – ни поднася събрани текстове върху културата на живеенето, писани през последните 9 години. Те предлагат психологически и джендър прочит на факти от реалността.

Виргиния Захариева е емблематична фигура за развитието на съвременната българска публицистика с характерния й стил, в който простотата на изказа служи на себепознанието и на баланса между материално и духовно.
Книгата излиза в два варианта – самия сборник с текстове и специално издание за ценители, придружено с аудио диск - амбиента «Къщата на Медуза». След невероятния успех на първия й амбиент проект «Български природни звуци», този път Виргиния Захариева ни завлича в подземието на римска цистерна в Истамбул. Записаните там звуци дават достатъчно място за въображението на четящия. Този диск не се слуша – направен е така, че да присъства дискретно до човека, който създава или просто има нужда от повече пространство.
«Милостта на малките огледала» е книга за творенето - в дизайна, в писането, пътуването, в правенето на дом, в изграждането на отношения, в задаването на въпроси към нас самите и към околните. Тя служи на насъщната потребност на човека от красота, себеусъвършенстване, истина и движение напред.
С други думи това са текстове, които съпътстват живеенето ни днес.

Friday 6 November 2009

Направи си квас - отгледай си живот



Какво е квас?

Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.

Как се прави квас?

Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.

Какво е захранване на квас?

На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.

Кога квасът е жив?

Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.

Как се съхранява квас?

Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.

Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.

Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.

Какво се прави с квас?

Много вкусни неща!

Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.

Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.