Thursday 26 November 2009
На гости в Инке Тинке
Инке Тинке е хубаво място.
Атмосферата е блага, храната вкусна, виното пивко, люлката стабилна,полилеите бродирани, а огледалото голямо. Мястото е приказно за вечери за двама,за представяния на книги, за арт кръжоци за блага раздумка на залче хляб и чаша вино и за какво ли още не.
Когато си харесате си повод и компания, само се обадете на усмихнатите хора в Инке Тинке. Те ще се погрижат за всичко: да е чисто и подредено, чая да е пресен, кетърингът да е гурме, виното да е уханно и всички да са усмихнати, а за вас остава да бъдете безгрижно усмихнати домакини. Ролята е приятна, честно.
Wednesday 25 November 2009
"Да разцепим мрака отвътре" Balkan Scientist парти на 28 ноември
На 28 ноември бг артисти от Global Vision Circle ще направят така, че традиционната култура на Балканите да оживее по нечуван и неочакван начин: Balkan Scientist.
Ще се случи и представяне на традиционни занаяти. Грънчарство - инсталация от шест грънчарски колела и работа с глина със съдействието на “Кесар”.
Хлебарство - замесване на истински черен хляб, точене на кори и приготвяне на вкусни хлебчета на пещ от майстор – хлебаря на вегетариански ресторант и хлебопекарна “Слънце – Луна”.
Винарство - дегустация на екологично чисти вина, произведени в района на Ивайловград от винарна Лайт Касъл (разливане на Rozalina - розово сухо вино с нежен, леко пикантен плодов нос и Trendafil - купажно вино от от три елитни сорта – Мерло, Каберне Совиньон и Сира, със сложен интензивен нос със зряла черна череша, сладко от сливи и горски плодове).
По време на партито ще настане вихрене по стена за рисуване - свободни импровизации и експерименти върху “белия лист”, с материали от “Слънчоглед”.
Накратко:
26 музиканти, 4 диджея, 3 зали - 28.11.2009 (събота) в Party Center 4KM!
Tuesday 17 November 2009
Радостни бисквити от Лимец и хляб от Спелта
От скоро в Слънце Луна започнахме да мелим и лимец и спелта. Тези са имената на най-древните пшеници които са много вкусни и ароматни. Праотецът е Лимецът.
Устойчиво пшенично растение с вид на татарин расте свободно и по Бългаските земи. Набито, здраво стъбло, гордо вирнати осили на класа. Лимецът е способен да вирее и плоди при всякакви условия. Ражда зърна "облечени" в твърда обвивка, която трябва да се излющи преди зърното да се смели. При вършитба стъблото не се начупва. Този сорт жито е познатo от древността. Наричано е „житото на фараоните”. Не дава богата на количество реколта, обаче храната приготвена от него засищата добре и е пълноценна и лековита.
Древният еднозърнест Лимец еволюира в емер - двузърнест лимец. Стеблата му са по високи и стройни и в една обвивка се оформят две зърна. Иначе и емерът вирее при всякакви условия и създава перфектна за човека храна.
След още няколко спонтанни хибриди между диви треви и Емер се ражда и Спелтата - хексаплоиден вид пшеница който пак е облечен с допълнителна люспа / обвивка. Самото зърно е по-едро но пък добивите пак са малки, среща се повече в западна Европа.
Днешно време се събуди популярноста на Спелтата поради здравата и структура и хранителни качества. За Лимец по-малко чуваме тъй като е по-стар и много не комерсиален.
Лимец, Емер, Спелта - те са растения, които не се поддават на изкуствено торене и генни модификации. Изобщо. Поради тази причина са били заменени със сортове пшеници, които са способни да дадат по-висок добив.
Стига да искате да знаете повече за дивото жито на древността, можете да си вземетете книгата на Емил Елмазов от Билкария "Лимец". В книжката нещата са описани чисто и информацията е поднесена леко. Чете се приятно, а за сметка на това дава много полезна информация.
В Слъце Луна освен, че харесваме този им упорит отказ "да се цивилизоват", се дивим и се радваме на оздравителните и укрепващи свойства на лимеца. Те са известни още през 12ти век.
В Голяма книга на здравето, Монахинята Хилдегард от Бинген твърди:
На този който го яде той доставя здрава плът и здрава кръв и настроението му става весело, а душата радостна.Вече печем и хляб и радостни бисквити от лимец. Стават много вкусни и имат оздравителни свойства.
Добре дошли да си похапваме и да се веселим, драги приятели!
Monday 16 November 2009
Нова книга на Верджи
След романа си «9 зайци», Виргиния Захариева – ни поднася събрани текстове върху културата на живеенето, писани през последните 9 години. Те предлагат психологически и джендър прочит на факти от реалността.
Виргиния Захариева е емблематична фигура за развитието на съвременната българска публицистика с характерния й стил, в който простотата на изказа служи на себепознанието и на баланса между материално и духовно.
Книгата излиза в два варианта – самия сборник с текстове и специално издание за ценители, придружено с аудио диск - амбиента «Къщата на Медуза». След невероятния успех на първия й амбиент проект «Български природни звуци», този път Виргиния Захариева ни завлича в подземието на римска цистерна в Истамбул. Записаните там звуци дават достатъчно място за въображението на четящия. Този диск не се слуша – направен е така, че да присъства дискретно до човека, който създава или просто има нужда от повече пространство.
«Милостта на малките огледала» е книга за творенето - в дизайна, в писането, пътуването, в правенето на дом, в изграждането на отношения, в задаването на въпроси към нас самите и към околните. Тя служи на насъщната потребност на човека от красота, себеусъвършенстване, истина и движение напред.
С други думи това са текстове, които съпътстват живеенето ни днес.
Friday 6 November 2009
Направи си квас - отгледай си живот
Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.
Как се прави квас?
Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.
Какво е захранване на квас?
На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.
Кога квасът е жив?
Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.
Как се съхранява квас?
Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.
Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.
Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.
Какво се прави с квас?
Много вкусни неща!
Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.
Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.