Monday 27 April 2009

Вечер на индийския танц

Слънце Луна и Дружество Веда ви канят да се потопите в културата на Индия и красотата на индийския танц с танцовия спектакъл на Раса Лила, грациозна изпълнителка, удостоена с титлата “Натя Шри” (тълкувател на танца). Класическият индийски стил Бхаратанатям е поезия в движение, ритуал и акт на преданост, който пренася публиката в друг свят. Очакваме ви на 29 април, сряда, от 18ч. в Дом на културата 'Средец'. Билети можете да вземете онлайн от www.eventim.bg или на входа.

Saturday 25 April 2009

Елате в Рила!

Нашите приятели от Житно зърно и Доброволци България ще отпразнуват световния ден за младежка активност на 9 май, събота, заедно с децата от началното училище в село Радуил. Всеки, който иска да прекара един хубав ден на открито, да свърши нещо полезно за природата и хората от Радуил, да сподели умения и да намери нови приятели, е добре дошъл. Програмата за деня включва: почистване на селото по екипи със седействието на RePack; екопътека с водачи от Национален Парк Рила; биоразнообразие и засаждане на растения с хора от екипа на ‘Житно зърно’; перкусионен уъркшоп с музикантите от СамБанда, уъркшоп за рециклирано изкуство с доброволци от Австрия и Швейцария.
‘Житно зърно’ е създател и организатор на еко-център в село Радуил, осован на принципите на екологичното строителство, възобновяемите източници на енергия и биоземеделието. За повече информация: http://grainofwheat.eu.
За всички има здравословни закуски и безплатни тениски, а в края на деня има томбола с награди. За участниците от София е осигурен безплатен транспорт до и от Радуил - малко живописно селце в подножието на Рила, община Самоков.
За контакти и записване: 0885 726921 Маги или ouraduil@dir.bg

Thursday 23 April 2009

Хайде на компоста!

Ако събирате боклука си разделно, сигурно сте забелязали, че съотношението неорганични към органични отпадъци е горе-долу 3:1, в полза на жълтата кофа. Но именно органичната една трета е най-ценната. Благодарение на компостирането органичните отпадъци се превръщат в най-хранителната почва, 100% чиста от химикали и ‘с доказан произход’. Ако искате да помогнете на баланса в природата, а нямате време да си направите собствен компост, дайте ни своя боклук! Ние ще се погрижим той да стигне до фермата за устойчиво развитие Тринога в село Желен, община Своге, където след 2-3 месеца ще се превърне в плодородна почва и ще нахрани едно дърво, един малинов храст, една зеленчукова градина или цветна леха. Ако желаете този компост да стигне и до вашето село, пишете ни на home@sunmoon.bg и ще се договорим.
Подходящи за компостиране са повечето кухненски и градински отпадъци (обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, клончета, листа). Можете да донесете органичните си отпадъци в новия ни ресторант „Слънце Луна” на ул. „Неразделни” 13, зад Римската стена, на служебния вход.
В Желен има много хора, които са избрали зеления начин на живот, и всички живеят като добри съседи. Едно интересно място е Artecolonia на Слав и Силвия, които по творчески начин рециклират всичко, и го превръщат в градежи или предмети на изкуството.

Полезни линкове:
http://www.ecocompost.bg/index.php?l=1
http://www.trinoga.org/b
g/
http://artecolonia.ucoz.org/

Sunday 12 April 2009

'Слънце Луна' на открито

От днес, 13 април, ‘Слънце Луна’ излиза на чист въздух! Ще ни намерите на празничния щанд пред Народния театър „Иван Вазов’, където участваме във Великденския базар на традиционните занаяти. Елате да видите как нашата каменна мелница превръща зърното в брашно, и да опитате вкусните ни ръчно приготвени хлябове, сладкиши и вегетариански специалитети. Ще ви научим да замесвате и изплитате традиционен Великденски козунак както нашите баби са го правили: с много любов и естествени съставки! Компания на базара ще ни правят майсторки на ръчно изписаните великденски яйца от различни краища на България, които също ще предават познанията си на любознателните; Задругата на майсторите на народните художествени занаяти и съмишленици. Базарът продължава до събота, 18 април, включително от 10 до 19 ч. и е организиран от Столична Община и Етнографския институт.
Слънце грее, месечина се смее, пролет зеленее!